Renoveringstid

Anlita en målare i Skåne eller måla själv?

 

Anlita en målare i Skåne eller måla själv?

I Mark Twains klassiska bok Tom Sawyers äventyr lurar Tom sina vänner måla hans mosters staket vitt. Det finns dock goda skäl till att många husägare väljer att endast måla sina bostäder invändigt. Det finns till exempel inga lokala regler att följa när det gäller utsmyckning inomhus.

Om du råkar begå ett misstag, behöver du inte heller riskera liv och lem på samma sätt som om du hade tagit dig an att dra elektriska kablar i din bostad. Och eftersom arbetskostnaden ofta uppgår till cirka 80-85 procent av kostnaden för ett målarjobb, kommer du kunna spara stora pengar på att utföra jobbet själv, istället för att anlita en professionell målare i Skåne.

Det finns dock vissa saker du bör tänka på innan du försöker dig på att måla själv:

Ska du måla inomhus eller utomhus?

Som en tumregel bör du ta hjälp av en duktig målare i Skåne när du ska måla utomhus. Inomhus är ofta golvet solitt, taket är inom räckhåll och du har förmodligen en ganska bra ljussättning medan du arbetar, oavsett när på dygnet du väljer att göra detta. Utomhus är dock marken ojämn och gör det svårt att sätta upp en stege för att nå upp på fasaden. Naturen är inte heller alltid på din sida – morgondagg kan göra att färgen får svårt att fästa och regnoväder kan förstöra genom att få din fortfarande blöta färg att rinna längs väggarna.

Ett rum eller hela huset?

Att måla ett rum kan vara ett rimligt projekt att utföra på en söndag, inte minst om du får hjälp och har tillgång till öl. När du multiplicerar den tid du har spenderat åt ett enda rum, med att flytta möbler, förbereda väggar, med antalet rum i huset så inser du sannolikt att det kan vara en bra idé att hyra in grabbar (och/eller tjejer) i målarkläder.

Samma sak gäller utomhus. Du kan säkert klara av att måla en garagevägg som behöver piffas upp lite, men ska hela huset målas är det förmodligen bättre att du tar hjälp av en målare i Skåne.