Renoveringstid

Är det dags att dränera huset?

Det finns tillfällen då det är en nödvändig investering att dränera huset. Kanske du funderar på om det är ett måste för just dig? Det går att anlita ett företag som utför markarbeten i Södermanland för att få hjälp med dräneringen så väl som att du kan göra det på egen hand. Orsakerna att dränera ett hus kan vara olika, men den vanligaste orsaken är att du har problem med fukt. Funderar du på att anlägga en stenläggning runt ditt hus kan det vara smart att dränera samtidigt. Dränering bör bara göras om det är absolut nödvändigt, annars kan du lägga pengarna på något roligare.

Välja rätt dräneringsmetod

Det finns olika typer av dräneringsmetoder att välja på. Anlitar du markarbeten i Södermanland kan de hjälpa dig med att välja rätt metod. En bra lösning på dränering är att se till att ytterväggen förses med en kapillärbrytande isolering av cellplast. Det gör att man kan återanvända de jordmassor man schaktar upp samt att man även kan få varmare ytterväggar i källaren. Det går även att använda en plastmatta som skydd utvändigt, men det är inte alltid att föredra. Det eftersom då kan den kalla marken göra att fukten fastnar i väggarna.

Så fungerar ett dräneringsarbete

När en dränering ska utföras, så kan du få hjälp med markarbeten i Södermanland. En dränering börjar med att man gräver runt huset. Då gärna med en grävskopa. Efter det så lägger man ner en fiberduk som ska se till så att dräneringen täpps till samt att det även är ett underlag för dräneringsrören. Dessa ska läggas ner, i rätt vinkel, så att vatten leds ut från huset. Därefter kan man täcka med grus, makadam och jord. Det är även bra att det sista lägga marksten eller singelgrus som kan föra bort samt förhindra att vattnet tränger in igen.

Smarta tips om du ska dränera huset

Om du ska dränera är det bra att göra det när det är torrt ute. Det är därmed bra att satsa på dränering från sen vår fram till tidig höst. Se till att du undviker att anlägga rabatter eller ha jordf närmast fasaden, det är bättre med sten eller makadam. Om du anlitar en entreprenör, se då till att ett så kallat avvägningsprotokoll ingår i avtalet. Det är ett kvalitetsdokument som talar om hur djupt själva dräneringsledningen ligger.