Renoveringstid

Bra att veta om stambyte – före boende

I alla typer av fastigheter behöver ett stambyte genomföras med jämna mellanrum. För den som bor i till exempel en hyresrätt eller bostadsrätt kan arbetet bli påfrestande, även om man inte på något sätt behöver delta i det praktiska. Däremot finns några förberedelser man kan göra, samt många saker som kan vara bra att känna till inför bytet.

Bo kvar under ett stambyte eller inte?

Ett stambyte är dessvärre inte avklarat i en handvändning – det tar sin tid eftersom det är ett omfattande arbete som måste göras, och hantverkare kommer att komma och gå i bostaden under en längre period. Det går givetvis att bo kvar i sin bostad under bytet men man får räkna med både oväsen, smuts, stök och täta hantverkarbesök under tiden som arbetet pågår. Finns möjlighet att bo hos en familjemedlem eller vän under hela eller delar av arbetet kan det vara att föredra – vissa väljer till och med att ta in på hotell eller vandrarhem under tiden.

Oavsett om man planerar att bo kvar eller inte så är det bra att skapa en fri passage för hantverkarna – det vill säga flytta undan sådant som står i vägen och plocka undan sådant som behöver skyddas.

Annat att tänka på

Oavsett om man planerar att bo kvar i bostaden under ett stambyte eller om man planerar att bo någon annanstans finns flera saker som är bra att tänka på. Några förberedelser kan vara bra att ta till samt några småsaker.

  • El och vatten kan komma att stängas av – att vattnet stängs av under ett stambyte är inte så konstigt – men viktigt att tänka på för den som ska bo kvar. Fyll upp dunkar eller flaskor med vatten så att det finns att dricka av, laga mat med och så vidare. Det kan också hända att elen stängs av så den som planerar att lämna sin bostad under stambytet bör se till att tömma kyl och frys.
  • Skydda tillhörigheter – hantverkarna som kommer att arbeta i bostaden kommer givetvis att sätta upp skyddsplast i dörröppningar och liknande, för att förhindra dammet från att flyga fritt. För att vara på den säkra sidan kan det dock vara klokt att göra en del av detta arbete själv i förväg, för att skydda sådant man är extra rädd om. Lägg undan saker i garderober eller förråd och täck sådant som inte går att flytta.