Renoveringstid

Viktigt att veta om trädfällning

Att fälla träd är en konst – det är viktigt med rätt beräkningar, kunskaper och inte minst rätt utrustning och verktyg. Som privatperson är det fritt fram att ägna sig åt trädfällning men det är också bra att känna till att man då bär ansvaret för om något skulle hända. Här kan du läsa mer om att fälla träd på egen hand – samt när det kan vara värt att anlita proffs för att få jobbet utfört.

Trädfällning på egen hand

Har du som privatperson ett besvärande träd på tomten – som kanske är ruttet, skymmer kvällssolen eller som av någon annan anledning står dåligt till? Då kan du genomföra en trädfällning på egen hand men det finns flera saker som är viktiga att känna till.

  • Fallriktning – När ett träd ska fällas är det kanske viktigaste av allt att få till rätt fallriktning. Här behöver man mäta avstånd från intilliggande byggnader och annat som kan riskeras att skadas av trädet när det väl faller. Man behöver också ta sig en titt på trädkronan och dess omfång för att kunna göra en bedömning kring vilken fallriktning som är bäst. Detta är alltså en punkt man inte får hoppa över – oavsett vad som finns runt omkring.
  • Utrustning – Vid trädfällning är det av största vikt att ha rätt utrusning. Det räcker inte bara med en motorsåg eller yxa – du bör använda skyddskläder, skor och annan utrustning som passar för ändamålet, så som hjälm, visir och någon form av hörselskydd.
  • Tillvägagångssätt – Vet du inte hur en korrekt trädfällning går till är det inget du bör ge dig på. När ett träd ska fällas börjar man med att lägga ett så kallat riktskär i stammen på motsatt sida av fallriktningen. Därefter sågas trädet ner.

Anlita hjälp med trädfällning om du är osäker

Det är viktigt att inte ägna sig åt trädfällning om man inte behärskar det. Det är många fall klurigare än man kan tro och det kan dessutom sluta med förödande konsekvenser. Om ett träd står nära byggnader, ledningar eller andra saker som kan skada vid fällningen är det bättre att anlita någon som är proffs för att inte riskera att något farligt händer. Inte minst kan du skada dig själv – vilket kanske är ännu värre än att materiella ting tar skada.