Renoveringstid

Därför växer mossa på tak och så får du bort den

Har du märkt att det växer något grönt kring kanterna på dina takpannor? Då kanske du har undrat över varför det växer mossa på tak och vad du kan gör för att få bort den därifrån?!

Därför växer mossa på tak och så sprids den

Anledningen till att mossan får fäste på ditt tak är att den gilla svala och fuktiga miljöer. Så om det växer mossa på ditt tak beror detta på att taket ligger i skugga tack vare omgivande träd eller byggnadet. Skuggan skapar en fin grogrund för mossa och låter den frodas på ditt tak. Mossa är en växt som inte behöver rötter för att kunna absorbera vatten. Dess frön kallas för sporer och är små encelliga ting som blir luftburna och sprids vidare via vinden. Dessa kan därmed blåsa upp på ditt tak, och detta kan den för övrigt göra även helt utan vind. För även fåglar, ekorrar och andra mindre djur tenderar att sprida mossans sporer här och där.

När sporerna väl hamnar på taket samlas de i gliporna mellan takplattorna och börjar där växa till sig. Ganska snart har det bildats tjock och svamplik mossa på ditt tak.

Så avlägsnar du mossan från takplattorna

Vad spelar det ens för roll om det växer mossa på ett tak, kanske du undrar? Lite mossa kan väl inte göra någon skada? Jodå, även om det kanske kan se lite grönt och trevligt ut med takmossa kan den göra stor skada på ditt tak!

Även om ditt tak bara är angripet lite grann av mossa kan den orsaka stor skada om du låter den frodas i lugn och ro. Med tiden kan den faktiskt skada taket så pass allvarligt att det behöver bytas ut!

Du kan dock ta bort mossa från tak på följande sätt:

  • Blöt ner mossan med en vattenslang, med lågt vattentryck för att inte skada taket.
  • Blanda klorin och vatten (hälften av vardera) och bespruta mossan med denna blandning. Bär gummihandskar för att skydda dina händer.
  • Låt blandningen verka i ungefär en halvtimme.
  • Spruta sedan bort blandningen försiktigt från taket. Mossan släpper nog inte genast men kommer torka och blåsa bort under de närmsta dagarna!