Renoveringstid

För- och nackdelarna med fritidshus

Ett fritidshus kan ha olika former och utseenden. Det kan till exempel röra sig om en stuga eller ett hus på landsbygden, eller kanske ett torp. Oavsett vilket är dessa bostäder uppförda för att bos i periodvis. Många väljer till exempel att bo i sina fritidsbostäder i samband med semester, storhelger och på andra lediga dagar.

Men vilka är egentligen för- och nackdelarna med att skaffa sig ett fritidshus? För visst finns det väl såväl fördelar som nackdelar med att ha ett fritidsboende?!

Främsta fördelarna med ett boende i ett fritidshus

Fördelarna inkluderar bland annat:

 • Prisvärdheten
  Ett fritidshus är ofta avsevärt mycket billigare att köpa eller bygga än en helt vanlig villa. Detta har bland annat att göra med att ett fritidsboende inte som standard är avsett för ett permanentboende.

  Möjligheten att bygga ut
  Du kan ofta bygga ut ditt fritidsboende och även i detta hänseende är det vanligtvis relativt billigt att göra detta. Det kostar i regel betydligt mer att bygga ut en villa än att göra detsamma med ett fritidshus. Genom att göra detta kan du även öka värdet på ditt boende.

 • Närheten till naturen
  Då fritidsboenden ofta är lantligt belägna kan du komma närmare naturen genom att periodvis bo i ett sådant. Detta är för många den enskilt främsta fördelen med dessa boenden.

Möjliga nackdelar med ett boende i ett fritidshus

Nackdelarna innefattar bland annat:

 • Avlägset beläget. Ett fritidsboende är ofta beläget på landsbygden. Detta är ett plus för många men de längre avstånden kan även vara till nackdel för vissa.
 • Avsaknaden av bekvämliga faciliteter. Långt ifrån alla fritidshus är anslutna till det kommunala vattensystemet. Det kan innebära att boendet saknar dusch och toalett. Det är inte heller säkert att det är tillåtet att installera en vanlig toalett i ett fritidsboende. På samma ämne kan du vara beroende av en egen brunn för att få tillgång till vatten. Det gör att du kan behöva begränsa din vattenkonsumtion.
 • Känslig grund. Ett fritidsboende är endast tänkt för ett periodvis boende. Det gör att byggstandarden kan skilja sig åt från en villas byggstandard. Till exempel är ofta husgrunden känslig och mer mottaglig för fukt.