Renoveringstid

Industripolyuretan

Industripolyuretan är ett svenskt företag som startades upp 1986. Grundarna Kjell Gustafsson och Per Unosson hade båda stor erfarenhet av branschen redan innan företaget startades upp. Idag har Industripolyuretan en produktionshall på 1 000 m2, något som gör företaget, tillsammans med UW-Elast, till en av de största polyuretantillverkarna i norra Europa. Industripolyuretan tillverkar mängder av olika sorters produkter till många branscher. Polyuretan är dock inte bara ett material, utan ett samlingsnamn för många olika materialtyper med olika egenskaper och funktioner. Några exempel på andra polyuretantyper är adiprene, CIL och Baytec.

Överlägsna egenskaper

Det finns en stor anledning till varför polyuretan idag konkurrerar med materialtyper som metall, det har helt enkelt väldigt många smarta egenskaper. Därtill har polyuretan förmåner som att det är lättviktigt och billigt att tillverka. Här är ett par exempel på egenskaper:

  • Formbart
  • Gjutningsbart
  • Går att tillverka i olika hårdhet
  • Är dämpande
  • Tål stora temperaturskillnader (-40 – 100 + C)
  • Är beständigt mot såväl olja som kemikalier
  • Är ljuddämpande
  • Har mycket god vidhäftningsförmåga

Man tillverkar idag alla möjliga produkttyper av polyuretan. Bland annat är materialet populärt inom bilindustrin men även gruvindustri samt möbelindustrin. Många möbeltillverkare stoppar sina möbler med skummad polyuretan. Inom bilindustrin tillverkar man ofta tätningar och dämpare i polyuretan tack vare dess olje- och kemikalieresistenta egenskaper.

Små till medelstora produktserier

Industripolyuretan tillverkar allt från riktigt små produkttyper på endast ett par gram upp till rejäla formgjutna serier på hundratals kilo. När du behöver små detaljdelar med riktigt optimerade materialegenskaper är polyuretan ett bra alternativ. Formgjutning hör till den vanligaste tillverkningsprocessen när det kommer till produkter i polyuretan. Dock finns även formsprutning, vattenskärning och ribbonflow som är vanliga. Formsprutning är en metod som ofta används och innebär att man smälter ett råmaterial under extremt hög temperatur för att därefter spruta in materialet i en gjutform.

Kontakta för konsultation

För dig som vill veta mer om hur polyuretan fungerar och vilka olika varianter av materialet som finns, kan du få bra rådgivning hos Industripolyuretan. Företagets kompetens gör det enkelt att förstå och ta reda på vad just ditt företag behöver. Industripolyuretan har sitt kontor i Mariestad och du kan enkelt nå dem via sin hemsida.