Renoveringstid

Så får du bra resultat vid bredspackling

Så får du bra resultat vid bredspackling

Kunskap, tålamod och bra verktyg. Det är nyckeln till en riktigt bra bredspackling. Första gångerna kan det kännas ”omöjligt” men träna på ytor där det inte är så noga så blir resultatet sakta men säkert bättre.

Innan du börjar spackla bör du skydda underlaget där du jobbar. Billigast och enklast är att rulla ut skyddspapper eller skyddsplast. Material som är billigt att köpa in och som kan återanvändas om det inte gått sönder för mycket vid tidigare tillfälle.

För att spacklet ska sitta ordentligt är de bra om du först tvättar av väggen med målartvätt. Detta förutsatt att det är en målad yta. Är det tapeter så dra bort lösa tapeter och slipa ner de allra största skarvarna. Ta självklart även bort skruvar och annat som sitter på väggen.

Slät yta är viktigt inför bredspackling

Nu ska väggen slipas innan man kan påbörja bredspackling. Bredspackling innebär att hela ytan spacklas för att skapa en slät och fin yta till kommande tapetsering, målning eller annan yta. Ha i detta fall två spackelspadar. Den lilla används för att ta upp spacklet ur burken varpå det överförs till den större spackeln innan det appliceras. Den lilla kan även vara lämplig att använda vid mindre detaljer och hörn.

Börja alltid bredspackling nerifrån. Med andra ord appliceras det längst ner på väggen varpå man sakta drar spackeln uppåt och därmed fördelar spacklet. Samtidigt ska man tänka på att inga ”skarvar” ska uppkomma. När man tapetserar sker detta genom att en tapet läggs någon millimeter över den som redan sitter upp osv. På samma sätt kan man tänka inom bredspackling. När man spacklat nerifrån och upp ska nästa lager läggas med ett väldigt litet överlapp. För att göra de snyggt kan olika mycket tryck appliceras på spackelspaden på dess högre och vänstra sida.

Ska ytan målas efter att bredspackling skett behöver den först slipas av. Var extra noga på denna punkt då det är lätt att råka slipa för lite vilket kommer att synas tydligt när sedan färgen appliceras.

Låter det jobbigt? Fråga en snickare vad de skulle ta för arbetet. Med rot-avdrag behöver det knappast bli speciellt dyrt. Är det inte väldigt noga med att det behöver bli snyggt kan man göra det själv men i rum där man högre krav bör en hantverkare anlitas.