Renoveringstid

Se upp med dolda avgifter vid flyttstädning

Se upp med dolda avgifter vid flyttstädning

I städer där konkurrensen är mycket hård mellan städföretagen uppstår ofta ett priskrig. Det finns exempelvis städföretag i Stockholm som marknadsför att de erbjuder flyttstädning för 15kr/kvm. Detta medan en del av dess konkurrenter tar nästan det dubbla. Men som kund är det viktigt att inte enbart titta på kvadratmeterpriset utan även se på övriga kostnader.

När avtalen granskades hos fem städföretag i Stockholm hittades exempelvis dessa extrakostnader. Det är kanske inte ”dolda” avgifter men som kund kan det vara irriterande när fakturan är på större belopp än man tänkt sig efter att ha sett prisexempel på städföretagets hemsida. Dock tenderar detta att dyka upp i betyg och omdömen av företag så ibland är det helt enkelt lätt att välja företag med bra betyg vilket du kan så på till exempel stockholmflyttstädning.nu.

Inställelseavgift – Betala för att de ska komma

Inställelseavgift eller utkörningsavgift är en fast avgift som en del städföretag tar ut. En avgift som ska täcka resekostnaden, oavsett var i Stockholm man bor. Det kan vara 200kr likväl 50kr. En del väljer även att ta ut en större inställelseavgift om man inte bor inom Stockholm Stad.

Faktureringsavgift – Betala för att få betala

Faktureringsavgiften är den minsta ”extraavgiften” som kan uppkomma. Generellt är den på 30 kr eller 45 kr. Kanske inte en avgift som ändrar totalbeloppet speciellt mycket. Men det kan ändå vara irriterande om man beräknat att kostnaden för flyttstädning skulle bli 3000 kr och summan som faktureras är 3030 kr.

Helgtillägg – Betala extra under OB-tid

Städföretagen får betala extra till sina anställda om städning genomförs under helger eller röda dagar. Därmed behöver de även ta ut en extra avgift från kunden. Det kan exempelvis innebära att städföretaget tar 40kr extra per timme som flyttstädning pågår. Men ett annat alternativ är att en fast summa tillkommer. Oavsett hur stor lägenhet som ska städas, eller tidsåtgång, så tillkommer 500 kr.

Allt ingår inte – Betala extra för flyttstädningen

Det är mycket viktigt att kontrollera att ”allt ingår” i den flyttstädning som beställs. Även om städföretaget anger att de ger en komplett städning så kan det sedan komma fram att de exempelvis inte drar fram tvättmaskinen, gör ren bakom diskmaskinen eller rengör fläkten. Jämför gärna flera företag och vad de anger att ska ingå och vad som inte ingår. Då lär du dig snart vad du bör fråga om när offerten efterfrågas.