Ser man ner på samhället från ett utomstående perspektiv och granskar det hela med ett opartiskt fågelöga kan man lätt förstå att dagens tekniska och allt mer elberoende samhälle kräver ett enormt utbud av kunniga och pålitliga elektriker i Bollnäs och alla andra städer. Som privatperson eller företag ser man dock gärna inte saken ur den här oberoende synvinkeln, utan istället blir man irriterad för att det inte finns en elektriker tillgänglig förrän om flera veckor.
Att det finns en enorm brist på just elektriker må vara svårt att se eller förstå ibland, men oavsett vad så är det ett faktum som måste inses. Trots att det är rätt vanligt att jobba som elektriker lyckas den här efterfrågan aldrig mättas helt, och de olika elarbetena bara växer på hög. Elektriker är ett mångsidigt arbete med flera uppgifter, där olika typer av elektriker ansvarar för olika områden. Så vilka elektrikertyper finns det egentligen? Vi har svaret!
Vilka elektrikertyper finns det?
När det kommer till just elektriker som yrkesgrupp brukar man tala om att det finns fyra huvudtyper, som man sen delar in de mindre inriktningarna och specifika nischer under. För att det inte ska bli allt för krångligt för en som inte är insatt i branschen brukar man främst benämna dessa typer; serviceelektriker, installationselektriker, svagströmselektriker och industrielektriker.
Dessa fyra elektrikertyper delas alltså in efter ansvarsområde och arbetsuppgifter. De olika elektrikertyperna utför alltså olika typer av elarbeten som skiljer sig från andra ansvarsområden, vilket i sig ger tydliga upplysningar om att det faktiskt finns olika typer av elektriker med goda chanser att fortsätta utvecklas framåt i sin karriär. Att jobba som elektriker och att jobba som elektriker behöver alltså inte betyda samma sak! Om du till exempel ska anlita en elektriker i Bollnäs kan det vara bra att ha någorlunda koll på de olika elektrikerna och vad deras arbetsområde faktiskt innebär. Inte bara är det viktigt för att du ska få rätt installatör till ditt projekt, utan det finns också lite olika behörigheter att hålla reda på samt olika prislistor.
- Serviceelektriker
Jobbar man som just serviceelektriker, oavsett om man har den titeln eller om man valt att rikta in sig på en smalare nisch i segmentet, så innebär det att man har arbetsuppgifter som riktar in sig på felsökning och reparationer av elsystem. Exempelvis en elektriker i Bollnäs med fokus på service jobbar både i skolor och privatbostäder, samt industrier och andra anläggningar. - Installationselektriker
Att jobba som installationselektriker är det vanligaste när det kommer till just elektriker och elarbeten i Sverige. Denna yrkeskategori inom elarbeten har sitt främsta fokus på att utföra elinstallationer av olika slag. Precis som serviceelektrikern gör en installationselektriker ofta besök i privatbostäder, kontor, i industrier och på nybyggen. - Svagsströmelektriker
Som svagströmselektriker har man ett ansvar för att hantera alla data i samhället, där man även kan få i uppgift att installera, reparera eller underhålla ett telefoni- eller larmsystem. Just av den anledningen kallas svagströmselektriker ibland också för teletekniker, där fokus då ligger på både telefoni, larm och data. Mest besökta ansvarsområde är arbetsplatser och skolor. - Industrielektriker
Precis som namnet utlovar så fokuserar en industrielektriker på de elarbeten som ska eller måste utföras i olika industrier. Det är inte helt ovanligt att de får utföra arbetsuppgifter i form av att åtgärda elektriska fel på såväl maskiner och aggregat som arbetsytor och lokala system. En stor del av fokus ligger på programmering och datakunskap.