Renoveringstid

Att hitta jobb som elektriker – vad eftersöker arbetsgivarna?

Att hitta jobb som elektriker – vad eftersöker arbetsgivarna?

Den som är utbildad och erfaren elektriker har sannolikt inga problem att hitta jobb. Speciellt inte i en större stad som Stockholm eller Göteborg, där det sannolikt går flera elektriker på varje anställning som finns. Arbetsgivare runtom i landet kan vittna om att det är svårt att hitta kompetens att fylla positionerna.

Den som funderar på att bli elektriker kan med fördel titta på aktuella jobbannonser för att se vad arbetsgivarna efterfrågar. Visst bör man vara utbildad för de flesta arbeten, och det är allmänt känt. Värt att titta på kan vara de personliga egenskaper som efterfrågas. Om man ännu inte besitter dem, kan det vara läge att utveckla dem, för att lyckas så bra som det bara går på arbetsmarknaden.

Elfirma i Stockholm

Den första firman vi tittar på är ett elföretag med bas i Stockholm, klicka här för att besöka dem.  Arbetet kommer att bestå av teknisk förvaltning av industrifastigheter, i en organisation med ungefär 30 anställda. De listar direkt upp ett antal kvalifikationer som krävs:

  • Elektrikerutbildning
  • Erfarenhet av att arbeta med service.
  • Ha mycket goda kunskaper i svenska, i tal och i skrift.
  • Kompetens att hantera tekniska hjälpmedel, till exempel surfplatta, dator och Excel.
  • B-körkort.
  • Kommunikativa förmågor.

Det här är alltså kvalifikationerna som listas av elfirman i Stockholm. Sedan finns det också ett antal meriter. De prioriterar sökande med ”gedigen erfarenhet” av att arbeta som elektriker. De värderar också utbildning inom fallskydd och skylift.

Samtidigt påpekar de att de lägger stor vikt vid den sökandes personliga egenskaper. Hit hör till exempel att dela företagets värderingar, som bland annat är solidaritet och innovation. Ledorden ska tillämpas i yrkesutövandet.

Elfirma i Göteborg

En elfirma med bas i Göteborg söker en elektriker eller en elnätstekniker. Företaget arbetar inom flera olika elområden och söker därmed olika kompetenser.

När det gäller personliga egenskaper så söker de någon som är ”strukturerad, noggrann och lösningsorienterad”. De vill också att den sökande ska trivas med att ta ansvar för sitt arbeta, och att ett öga finns för vad som krävs i olika moment och arbetsuppgifter. Vidare söker de någon som är driven och som utveckla sig själv samt företaget.