Renoveringstid

Dags att slipa golven

Dags att slipa golven

För den som inte har slipat golvet tidigare men ändå känner sig manad att ta sig an uppgiften framför att anlita någon som gör det så väntar ett spännande arbete. Det är tidskrävande både i förberedelser och utförande och det är på intet sätt färdigt när du stänger av slipmaskinen och drar ut kontakten. Med ett rum fullt av slipdamm och ett golv i stort behov av rengöring har du mycket arbete kvar framför dig.

Till att börja med gäller det att städa rent allt och se till att inga familjemedlemmar eller husdjur gör besök i rummet under arbetets gång. Se till att inga spikar sticker upp som kan skada sandpappret som du ska slipa golvet med. Efter att du hyrt maskin och fått in den i det aktuella rummet är det dags att sätta igång. Som sagt så måste det vara helt rent och tomt i rummet. Ett bra tips är också att hänga upp sladden till maskinen på en krok när du arbetar så att den inte riskerar att hamna på golvet.

Maskinen i ständig rörelse

Maskinen måste ständigt vara i rörelse annars blir det djupa gropar där den stått för länge. När den nya träytan syns är första delen av arbetet utfört. Nu kan du byta till tunnare sandpapper och rätta till ojämlikheter och se till att golvet blir helt plant inför städning och lackning.

Innan du lackar måste du dammsuga bort allt slipdamm och sedan tvätta rent ordentligt. Glöm inte att även väggarna, taket och dina kläder har fullt av slipdamm på sig. Gör rent alla fogar och dammsug igen där det behövs. Sedan är det dags att skura golvet och det görs bäst med så kallad målartvätt. Detta ska användas i flera omgångar och sedan torka i minst ett dygn.

Sedan är det dags att behandla golvet med olja eller vax. För att få den glansiga och fina ytan som verkligen gör att besökare kan se att golvet ser som nytt ut behövs lack. Ta reda på vilken typ av lack som passar ditt golv, häll ut lacken på golvet och stryk den ut över golvet med pensel i fina drag.