Renoveringstid

Gummi kan användas för mycket

Gummi är ett mycket bra material som kan användas till mycket. Många känner till den där lilla foten som sitter på många typer av möbler. Den är ju faktiskt gjord i gummi. Om du som är konstruktör eller inköpare funderar på att göra en produkt i gummi så kommer här lite matnyttig information.

Gummi kommer i många olika varianter. Något som är vanligt vid tillverkning är formgummi. Med det menas att det som ska tillverkas gjuts fram med hjälp av en form. Exempel på några saker som ofta tillverkas med formgummi är till exempel gummitätningar, gummipluggar eller gummislangar. Produkter som tillverkas i gummi användas inom många olika typer av branscher. Några exempel är bilindustrin, medicin, design och skyddsutrustning.

Tillverkning av gummiprodukter

Gummifötter som sitter på möbler och annat är en gummiprodukt som många känner till. Även gummibussningar är en vanlig produkt. Gummiprodukterna som tillverkas på Gotlands gummifabrik görs genom tre olika tillverkningsmetoder. Antingen så görs produkten genom kompression. Det vill säga att gummi pressas i en verktygskavitet. Det kan även göras med en tillverkningsprocess som kallas transfer. Det betyder att gummit stoppas i en gryta och sedan används en kolv för att få gummit genom ett transferhål och in i verktygskavitet. Den tredje tillverkningsprocessen handlar om att injicera gummi in i ett verktyg som redan är stängt, denna kallas passande nog injektion. Detta var kanske lite väl detaljerad information när det gäller produkter som kan skapas med gummi. Men poängen är att det finns olika sätt att skapa produkter med gummi.

Vill du tillverka något i gummi?

Har du en produkt som du skulle vilja tillverka i gummi så kan du kontakta gummifabriken på Gotland för att få mer information. En konstruktör eller en inköpare som är intresserad av att tillverka något i gummi kan även med fördel läsa broschyren gummiguiden där det finns information om till exempel ytjämnhet, skäggning och tolerans. Det finns även information om olika slags gummins egenskaper i form av till exempel temperatur, nötning, vätskebeständighet, värmeåldring med mera. Du kan även få reda på saker som vad gummits rivhållfasthet är på en skala.