Renoveringstid

Köpa flaggstång till trädgården

Ett hus kan av många upplevas naket och ofärdigt om man inte har en ordentlig flaggstång. Det finns många alternativa flaggstänger för den som hellre använder fasadflaggor, men ingen kan riktigt nå upp till samma känsla som en klassisk motsvarighet. Beroende på om man tidigare haft en flaggstång i trädgården eller inte, kan köpet se olika ut. Den som redan har ett gjutet fäste kan ta mått på egen hand för att sedan beställa en flaggstång som passar i detta. Har man å andra sidan aldrig haft en flaggstång på tomten är valmöjligheterna större!

Här finns allt man behöver känna till om att köpa flaggstång. Det finns alla tänkbara fästen, material, funktioner och anpassningar att välja bland.

Valet av flaggstång kan vara avhängigt en rad olika faktorer. Kanske vill man ha en något lägre flaggstång, eller varför inte en högre än de vanligaste modellerna på marknaden? Känner man behov av en vev eller skall man hissa flaggan på traditionellt vis genom att hala linor? Här finns det en uppsjö alternativ som man kanske inte ens känner till. Detsamma gäller frågan om säkerhet.

Stöldsäker flaggstång

Det är sällan man hör talas om att någon tar med sig en hel flaggstång. När man talar om stöldsäkra alternativ är det i första hand fråga om att skydda flaggan som sådan. De flaggstänger som erbjuder denna typ av säkerhet har linorna dolda inne i flaggstången. Genom att öppna en lucka kan man få tillgång till linorna som krävs för att hissa upp, eller ta ner, flaggan. Det finns ytterligare en stor fördel med denna sorts flaggstänger. Nämligen att vinden inte får tag i linorna. Alla har nog vid ett eller annat tillfälle hört hur linorna piskar mot flaggstången. Detta ljud kan förvisso uppfattas angenämt någon gång ibland, men det är sällan ett ljud man uppskattar i längden.

Om man skall montera en flaggstång för första gången kan man förbereda sig på att visst arbete krävs. En flaggstång behöver stå stabilt för att inte utgöra fara för människor eller fastigheter. Detta innebär att man får gjuta en ordentlig grund att ha flaggstångsfästet i. Skulle någonting hända med flaggstången kan man byta ut den höga stången och låta fästet vara kvar där man gjutit formen. På så vis har man gjort en installation som underlättar även i framtiden om man skulle vilja byta eller anpassa sin flaggstång där hemma i bostadens trädgård.