Renoveringstid

Nya fönster och dörrar

När man bygger nytt eller renoverar sitt hus så kan det vara läge att samtidigt byta ut sina fönster och dörrar. Att välja rätt fönster och dörrar är dock inte alltid det lättaste valet. Några av de viktigaste aspekterna att överväga när man gör sitt val är designen på respektive fönster och dörrar. Både in- och utsidan skall passa in med resten av utseendet på hemmet. Man behöver också bestämma sig hur mycket tid och pengar man kommer vilja spendera. Fönster behöver även underhållas med en viss frekvens, vilket kan vara bra att ha med i beräkningen. Saker så som energieffektivitet och ljudisolering är också några faktorer som skiljer sig åt mellan olika fönster och dörrar.

Att välja rätt dörr

Det finns som sagt en mängd olika variabler som skiljer dörrar åt, och vilken dörr som är rätt skiljer sig därför från till person till person, och från hus till hus. Här är några detaljer att överväga:

  • Brandsäkerhet – Kolla hur dörren skyddar vid eventuell brand.
  • Inbrott – Om man behöver en ytterdörr så är det viktigt att dörren är så säker som möjligt för att förhindra ett eventuellt inbrott
  • Estetik – Både ytterdörrar och innerdörrar bör passa ihop med arkitekturen och inredningen i resten av huset. Exempelvis finns säkerhetsdörrar som är specialgjorda för gamla trapphus. På så vis smälter de in i den klassiska miljön.
  • Energieffektiv – En ytterdörr bör vara så energieffektiv som möjligt, eftersom att värme kan läcka ut genom dörren. Ju mer energieffektiv en ytterdörr är, desto lägre blir såklart också ens kostnader för uppvärmning. En dörrs energieffektivitet anges i ett U-värde. Ett lågt U-värde innebär att dörren har en bra isolering och är mer energieffektiv.
  • Ljudisoleing – Har du en hund som skäller? Oavsett du eller din granne har en hund som skäller kan det vara skönt att hålla respektive oljud på rätt sida av dörren. Tänk på att dörren skall skydda mot ljud att tränga in.

Välj rätt fönster

Estetiken hos fönster är viktig eftersom man ständigt ser dem oavsett om man är inomhus eller utomhus. Det är även ”ansiktet utåt” och en del av fasaden. Precis som för en dörr så finns det en rad olika aspekter att ha i åtanke när man väljer fönster: Om du bor i ett gammalt hus kan husets känsla gå förlorad med nya fönster. Överväg att restaurera fönster om detta är möjligt. Annars går det bra att köpa nya träfönster. Dessa är vanligtvis tillverkade av furu.

Majoriteten av husets uppvärmning går förlorad genom fönster. Särskilt vid bristfällig tätning. Ju mer energieffektiva och isolerade fönster du har, desto mindre värme släpps ut. En bra investering i tätningar och lister sparar mycket pengar långsiktig på uppvärmning.