Renoveringstid

Om polyuretan

Polyuretan är ett väldigt vanligt plastmaterial med förkortningen PUR. Ett av många företag som utvecklar och tillverkar produkter i polyuretan är Interpur. Företaget har funnits med i branschen sedan 1968 då det grundades i Mariestad. Vad som gör Interpur så populärt är att företag hjälper många olika typer av kunder inom en rad olika branscher. De kan utföra polyuretanbeläggningar på mängder av produkter. Det finns många fördelar med den här typen av plast, bland annat:

  • Materialet ger en mycket slitstark beläggning
  • Materialet står emot oljor och kemikalier
  • Polyuretan kan användas för att minska buller
  • Materialet har väldigt goda isoleringsegenskaper
  • Man kan beställa polyuretan i flera texturer och hårdheter
  • Det går att måla direkt på plastmaterialet

Det finns mängder av olika typer av produkter som är tillverkas av eller innehåller polyuretan. Visste du till exempel att allt från madrasser och möbelstoppning till sportkläder, lim och bildelar innehåller polyuretan? Eftersom polyuretan är så pass hållbart, slitstarkt och dessutom formbart fungerar det till många typer av produkter. Därtill står polyuretan ut från andra typer av material eftersom det är lättviktigt, nötningsbeständigt och relativt billigt att producera. Metall exempelvis är också slitstarkt men betydligt tyngre, vilket gör det mer svårhanterligt.

Vad tillverkas polyuretan av?

För att tillverka polyuretan behövs i regel tre olika material; isocyanater, polyoler och kedjeförlängare. Genom att använda olika mängd av de tre materialen kan man uppnå olika resultat. Polyuretanen kan bli hårt eller elastiskt beroende på hur man blandar. Genom att blanda materialen på olika sätt kan man få önskad effekt av materialet. Till exempel står polyuretan ut rejält eftersom det har många fördelar. Det är till exempel tåligt mot bensin och oljor och kan därför användas till bildelar och industriella maskiner. Det går även att bra att vidhäfta polyuretan med andra typer av material, som exempelvis metall och plast.

För dig som behöver hjälp med skräddarsydda produkter som exempelvis valsar eller munstycken, är Interpur ett bra företag att kontakta. De kan tillverka många produkter i PUR och för en rad olika branscher. Kontakta dem idag för att veta mer om deras produkter och tillverkningssätt. Det kan vara värt att jämföra prisläget mellan ett par olika tillverkare.