Renoveringstid

Vad gör en inredningsarkitekt?

En inredningsarkitekt arbetar främst med att formge rum – alltifrån enkla vardags- eller sovrum till mer avancerade kök, badrum eller hela bostäder. Yrkestiteln blandas ibland ihop med inredare men den stora skillnaden är att den förstnämnda inte bara jobbar med att möblera och inreda ett rum, utan även med att göra ritningar, ta fram material för väggar och golv och så vidare.

Vad gör en inredningsarkitekt?

Yrkesrollen inredningsarkitekt blandas som sagt ibland ihop med titeln inredare men i själva verket är det ganska stor skillnad mellan dessa två. En inredare kan hjälpa till med att inreda ett befintligt rum medan en inredningsarkitekt vanligen bistår med sina tjänster inför en renovering – när ett rum ska göras om från grunden.

En inredningsarkitekt arbetar bland annat med att ta fram planritningar och skisser för ett eller flera rum. Idag är det till exempel både vanligt och populärt med platsbyggda lösningar bland annat när det kommer till bokhyllor, garderober och till och med hela kök och även ritningar för sådant är något som en arkitekt inom inredning kan bistå med.

Utöver det kan en person med den här yrkestiteln hjälpa till med materialval inför en renovering – kanske för att bevara bostadens ursprungliga stil eller för att göra den mer modern.

Den som köper tjänster får alltså ritningar över det eller dom rum som ska göras i ordning men det är också vanligt att följande lämnas över till kunden:

  • Moodboard
  • Lista med förslag på inköp
  • Förslag kring färg, form och materialval

Förberedelser inför ett möte

Den som anlitar en inredningsarkitekt kan faktiskt förbereda sig på några sätt, för att få ut så mycket som möjligt av dennes tjänster. Ett tips är till exempel att fundera på vad målet med renoveringen är – ska till exempel köket göras om kan det vara bra att fundera på vilka delar som känns viktigast, så som bra arbetsytor, mycket förvaring eller moderna tekniska lösningar.

Ett hem bör kort och gott designas och inredas utefter behov så innan arkitekten är inplanerad för ett möte är det bra att fundera på just det.

Hur mycket kostar det att anlita en?

Hur mycket kostar det då att anlita en inredningsarkitekt? Det kan förstås skilja sig mellan olika städer och företag men i Stockholm ligger priserna runt ca 1000 – 1500 kronor per timme.